Restorasyon ve Konservasyon bölümü 4 yıllık eğitim veren bir lisans programı olup Eşit Ağırlık puan türü ile tercih edilebilmektedir. Mimari sanat eserlerinin onarılması, tarihsel ve kültürel varlıklarımızın korunması konusunda farklı sanat ve bilim dallarında akademik eğitimler veren bir lisans programıdır.
Restorasyon ve Konservasyon Bölümü; Eski uygarlıklardan günümüze kadar gelmiş olan, mimari ve tarihi eserlerin onarılması, aslına uygun bir şekilde yenilenmesi konusundaki eğitimleri içerir. 2020 yılı itibariyle, “Restorasyon ve Konservasyon” adı altında ülkemizde sadece bir üniversitede (İstanbul Gelişim Üniversitesi) bulunmaktadır.
Bu bölümde verilen eğitimlerin temel amacı; ülkemizdeki tarihî eserlerin onarılması ve orijinallikleri bozulmadan yenilenmesiyle ilgili tekniklerin ve temel bilgilerin öğrencilere aktarılmasıdır. Bu teorik ve pratik bilgiler sayesinde donanımlı uzmanlar yetişecektir.
Restorasyon ve Konservasyon Bölümünden mezun olan kişiler, bu alanda uzmanlıklarını ilerletmek isterlerse; lisans düzeyinde çift anadal-yandal uygulamaları veya lisansüstü düzeylerinde Sanat Tarihi, Mimarlık, Restorasyon gibi ilgili bölümlerde ayrıca eğitim yapmalıdırlar. Bu bölümlerin en az iki tanesinden mezun olan bir öğrencinin branş uzmanlığı artacağı için, kariyer basamaklarını oldukça hızlı bir şekilde çıkabilecektir. Bu bölümle birlikte alınacak çeşitli uzmanlık alanları, mezunların kariyer hayatlarında tercih edilme oranlarını çok etkileyebilir.
Bölümde öğrencilerin eğitim gördükleri alanlar çok geniş olup; sanat tarihi, kimya, biyoloji, mimarlık, resim ve teknik çizim gibi çok farklı eğitimlerin alınması hedeflenmektedir. Ders programları da buna göre, zengin bir şekilde yapılmıştır. Öğrenciler birçok alanda aldıkları bu eğitimler sayesinde, kariyer hayatları için donanımlı bir hale gelirler.
Restorasyon ve Konservasyon Bölümü mezunlarının iş imkanları genellikle; Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan kurum ve kuruluşlardır. Restorasyon ve konservasyon işlemleri çoğunlukla mimari eserlerde yapıldığı için, çalışma alanları antik kentler, tarihi camiler, saraylar, kiliseler, konaklar gibi mimari yapılardan oluşmaktadır.
Bölüm mezunlarının çalışabileceği sektörler; mimarlık, mühendislik, eğitim, kültür-sanat alanlarıdır. Çalışabilecekleri kurumlar ise; mimarlık ve restorasyon üzerine çalışmalar yapan kamu veya özel sektör kurumları, kültür-sanat vakıfları ve akademik platformlardır.
Bölümün iş imkânlarının çeşitliliği konusunda, öğrencilerin çift anadal, yandal, Erasmus, lisansüstü eğitim gibi akademik uygulamaları yapmış olmaları da belirleyici olacaktır. Çünkü bu yollarla edinilecek tecrübe ve bilgi birikimi, sıradan bir mezununkinden çok daha fazladır. Bunlara ek olarak, öğrencilerin yurtdışında alacakları akademik eğitimler ve dil eğitimleri de diğer mezunlara karşı kendilerine avantaj sağlayacaktır.
Restorasyon ve Konservasyon Bölümü mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılmakta olan mimarî restorasyon projelerinde “restoratör” unvanıyla çalışabilirler. Kamu veya özel mimarî ve kültür-sanat kurum ve kuruluşlarında danışmanlık yapabilirler. Akademik platformlarda araştırmacı olarak çalışabilirler.
Restorasyon ve Konservasyon bölümünde dersler, teorik ve uygulmalı olarak yapılıyor. Bu bölümde hem zorunlu dersler hem de birçok seçmeli dersten oluşan zengin bir ders programı uygulanmaktadır. Öğrenciler seçmeli dersleri, gelecekte çalışmak isteyecekleri alanlara göre seçmelidirler. En faydalı ders seçimleri için akademik danışmanlardan destek alınması uygun bir yoldur.
Restorasyon ve Konservasyon Bölümü lisans programındaki dersleri şöyle sıralayabiliriz:
Öğrenciler, farklı bilim ve sanat dallarında gördükleri bu temel dersler ve yaptıkları çalışmalar sayesinde, kariyer hayatlarında da benzer projelerde çalışma imkânı bulabilmektedirler.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?